Hram la Mănăstirea românească Sfântul Dimitrie cel Nou din Middletown, New York

  • Post author:
  • Post category:News

În Duminica a șasea după Sfintele Paști, duminică 13 mai 2018, Mănăstirea românească Sfântul Dimitrie cel Nou din Middletown, New York și-a sărbătorit cel de-al doilea Hram, Înălțarea Domnului. Sărbătoarea a început sâmbătă seara, odată cu săvârșirea Vecerniei Mari cu Litie, și a continuat a doua zi când Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae, Mitropolitul Mitropoliei Ortodoxe Române a celor două Americi a săvârșit Slujba Utreniei și Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți format din P. Cuv. Protos. Vincențiu Temirov, Pr. Prof. Chad Hatfield, președintele Facultății de Teologie Ortodoxă Sf. Vladimir din New York, Pr. Marius Dumitrescu, Pr. Mircea Airinei și Pr. Marius Lazăr. Răspunsurile la strană au fost date de corul parohiei Sf. Nicolae din New York. La sărbătoare au participat credincioși din mai multe parohii ale Mitropoliei de pe coasta de Est a SUA, precum și o delegație a Consulatului României la New York condusă de dl. Vice Consul General Călin Radu Ancuța.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de către Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae, care a tâlcuit Evanghelia zilei, a vindecării orbului din naștere. IPS Nicolae a amintit că perioada pascală, care se apropie de încheiere, este o perioadă de mărturisire a credinței în Învierea Domnului, împreună cu apostolii, femeile mironosițe și toți cei care l-au întâlnit pe Hristos cel Înviat. Dar și o perioadă de mărturisire a credinței în dumnezeirea Sa împreună cu femeia samarineancă și orbul cel din naștere care s-au învrednicit să audă din gura Mântuitorului mărturisirea directă a mesianității Sale. Ierarhul i-a îndemnat pe toți cei prezenți să primească vestirea că această mărturisire a lui Hristos cel Înviat este posibilă pentru cei care îl întâlnesc în Biserică: ”Suntem și noi martori și mărturisitori ai Învierii după ce L-am întâlnit în icoană, în Cuvântul Evangheliei și în Sf. Euharistie. Pe Acest Hristos pe care l-am întâlnit la Sf. Liturghie îl putem vesti lumii.”

IPS Nicolae a încheiat cuvântul amintind sărbătorirea Centenarului României mari în acest an, cu conferințele și activitățile speciale organizate în Mitropolie și parohii.

Pr. Chad Hatfield a vorbit despre colaborarea care există între Mitropolia Română, Facultatea de Teologie din București, pe de o parte, și Facultatea de Teologie Ortodoxă Sf. Vladimir din New York, pe de altă parte, prin studenții români care urmează cursuri de Master la New York. Această colaborarea se dorește lărgită prin participarea și a altor Facultăți de Teologie din România.

După Sf. Liturghie, a fost săvârșită slujba parastasului pentru ctitorii și donatorii sfintei mânăstiri care s-au mutat la Domnul, precum și pentru făuritorii Marii Uniri de la 1918. Credincioșii prezenți au participat la o agapă frățească organizată de către obștea mănăstirii.