Sfințirea Bisericii Mănăstirii

  • Post author:
  • Post category:News

Prin voia Preabunului Dumnezeu, cu mai mulți ani în urmă, un credincios ortodox român din Statele Unite ale Americii, Dumitru Minciu, lăsa moștenire bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din New York o frumoasă proprietate situată în apropierea orașului Middletown din statul New York, într-un loc cu un nume parcă predestinat: Mount Hope (Muntele Speranței). Marele păstor de suflete, Arhimandritul Mitrofor Doctor Vasile Vasilachi, parohul bisericii „Sfântul Nicolae” la acea vreme, împreună cu Consiliul Parohial al bisericii și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Victorin Ursache, Arhiepiscopul românilor din America, hotărăsc să înființeze aici o mănăstire românească, un lăcaș de cult în care românii din Statele Unite să se poată ruga și să-și poată regăsi pacea sufletească. Încântat de frumusețea locurilor, IPS Arhiepiscop Victorin îi încurajează pe membrii parohiei „Sfântul Nicolae” să înceapă cât mai repede lucrările la noul lăcaș de cult, gândindu-se la posibilitatea de a se retrage aici atunci când povara arhipăstoriei va deveni prea grea pentru vârsta sa înaintată. S-a hotărât ca noua mănăstire să fie pusă sub patronajul unui sfânt drag tuturor românilor, Sfântul Dimitrie cel Nou din Basarabi, ocrotitorul Bucureștilor. Din păcate Înaltpreasfințitul Victorin trece la cele veșnice în anul 2001, atunci când lucrările abia începuseră. Noul întâistătător al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române în Cele Două Americi, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Nicolae Condrea, a preluat inițiativa înaintașului său și a sprijinit eforturile Părintelui Vasile Vasilachi și ale enoriașilor bisericii „Sfântul Nicolae”. Astfel, în anul 2002 s-a renovat casa existentă pe proprietate, s-a amenajat în interiorul ei un paraclis, o sală de mese și chilii pentru călugări.

În anul 2003, la Praznicul Bobotezei, trece la Domnul și părintele Vasile Vasilachi, lăsând prin testament agoniseala sa de o viață pentru construcția bisericii mănăstirii. Noul paroh, Protosinghelul Ioan Casian Tunaru, în prezent Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Celor Două Americi, preia inițiativa acestui proiect și împreună cu membrii Consiliului Parohial al Bisericii „Sfântul Nicolae” începe lucrările de proiect pentru noua biserică. Obținerea tuturor aprobărilor de construcție pentru biserică a durat aproape trei ani. În această perioadă, Pr. Arhimandrit Clement Haralam, Exarhul Arhiepiscopiei Iașilor, împreună cu doi monahi de la Mănăstirea Bistrița din județul Neamț au sosit la New York pentru a pune bazele unei obști monahale la Mănăstirea „Sfântul Dimitrie cel Nou”. În luna aprilie a anului 2007 s-au obținut aprobările finale pentru construcția bisericii și în același an au fost începute lucrările de amenajare a terenului. În anul 2008 a fost ridicată și acoperită biserica. Anul 2009 a fost rezervat strângerii de fonduri pentru continuarea lucrărilor și tot acum s-au definitivat planurile pentru interiorul bisericii . În primăvara anului 2010 s-a continuat amenajarea curții mănăstirii, iar în toamnă au fost executate lucrările de interior la biserică și a fost amenajat în fața bisericii un rond de flori înconjurat de un zid de piatră în mijlocul căruia se înalță o frumoasă troiță din lemn executată în stil tradițional românesc. Anul 2011 a adus finalizarea ultimelor lucrări necesare pentru sfințirea bisericii. În luna mai a fost asfaltată calea de acces spre biserică, au fost amenajate alei pavate în jurul bisericii, a fost amenajat locul în care vor fi strămutate osemintele părintelui Vasile Vasilachi, terenul din jurul bisericii a fost nivelat și însămânțat cu iarbă, au fost plantați copaci și arbuști care să înfrumusețeze curtea mănăstirii. Tot acum au sosit din România catapeteasma și restul mobilierului, icoanele și candelabrele ce împodobesc interiorul bisericii.

Astfel, la 8 ani de la trecerea la cele veșnice a Pr. Arhimandrit Mitrofor Vasile Vasilachi, dorința sa cea mai scumpă, aceea de a se înființa o mănăstire românească pe meleagurile americane este împlinită. Pe data de 5 iunie, în prima duminică după praznicul Înălțării Domnului, a fost săvârșită slujba de sfințire a bisericii mănăstirii cu hramurile Înălțarea Domnului, Sfântul Vasile cel Mare çi Sfântul Dimitrie Basarabov. Credincioșii ce au participat la acest mult așteptat eveniment au avut și fericitul prilej de a se închina la moaștele Sfântului Ierarh Nectarie de Eghina ce au fost aduse pentru două săptămâni în America de la Mănăstirea Radu Vodă din București de o delegație condusă de Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Racla cu Sfintele Moaște a fost așezată spre închinare în noua biserică sâmbătă la ora 16.00, iar la ora 18.00 a început Slujba Privegherii, oficiată de Preasfințitul Varsanufie împreună cu un sobor de preoți. La sfârșitul slujbei preasfințitul Varsanufie a vorbit despre viața și minunile Sfântului Nectarie și a oferit obștii mănăstirii în dar o icoană a sfântului din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

În dimineața zilei de duminică, curtea mănăstirii a devenit neîncăpătoare pentru mulțimea de credincioși veniți din toate colțurile Statelor Unite și Canadei. La ora 9.00 a început slujba de târnosire a bisericii, oficiată de Înaltpreasfințitul Nicolae și Preasfințitul Ioan Casian ai Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Celor Două Americi, Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul și un impresionant sobor de preoți și diaconi veniți din parohiile ortodoxe din nord-estul Statelor Unite, dar și din România și Canada, după cum a relatat Părintele Protosinghel Vincen’iu Temirov de la Mănăstirea „Sfântul Dimitrie cel Nou”. În piciorul Sfintei Mese au fost așezate alături de moaștele martirilor actul de sfințire a bisericii și pomelnicul cu numele tuturor celor care au ajutat la construirea bisericii, spre veșnică pomenire. Conform tradiției, sutele de credincioși ce au participat la acest eveniment, bărbați și femei, au avut ocazia unică să intre în Sfântul Altar și să sărute sfânta Masă și Evanghelia, precum preoții.

Programul a continuat cu săvârșirea Sfintei Liturghii, la sfârșitul căreia Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Nicolae a ținut o predică înălțătoare despre importanța acestui eveniment, explicând semnificația ritualului de sfințire a bisericii.

La agapa frățească ce a urmat au fost oferite de către Înaltpreasfințitul Nicolae diplome de ctitori, binefăcători sau donatori celor ce au ajutat la ridicarea bisericii.